Siirry suoraan sisältöön

Gibraltar

15.5.2024

Ajan kuun lopulla perheen kanssa Gibraltarille. 

Espanja pitää sillanpääasemaa Ceutassa, vaikka karttaa vilkaisevalle on selvää, että Ceutan mailla on Marokko ja Ceuta kuuluu Afrikalle. Kaikki tietävät yhtä lailla, että Gibraltarin takana on Espanja ja kokonainen Eurooppa, muutakin kuin Iso-Britannia. Gibraltarin ja Ceutan kukkulat on kaivettu täyteen tekniikkaa. Onko nyt kivaa? 

Tykkään mantereita erottavista salmista ja kanavista. Tai en tykkää, mutta ne kiehtovat minua sillä tavalla kuin viisaan on hyvä kiehtoutua asioista joille ei mitään voi, asioista jotka näyttävät tulevan vastaan elämässä aina uudelleen ja uudelleen. Lapsena leikin Tammisalon kanavalla. Hiippailimme sokean naisen pihalla luullen ettei hän tiedä meistä, pudotimme sillalta kananmunan veneen kanteen ja juoksimme kipparia pakoon eri suuntiin. Viime talvena mietin Panaman kanavaa, patoaltaita ja juomavettä, Panamax-luokan aluksia, maailman ainoaa kukkulaa, joka ylitetään vettä pitkin. Tytär huomautti heti että One Piece -sarjassa vuori ylitetään jokea pitkin. Oli miten oli, tykkään salmista ja kanavista koska ne yhdistävät valtameriä. Ilman merta ei voi elää. Ilman Afrikkaa ei voi elää. Kaikki moti tulee Afrikasta. Kaikki sivistys tulee tähän päälle. Ilman Galileo Galileita eläisin Maa-keskeisessä universumissa. Charles Darwinkin taisi olla eurooppalainen. Silti, vaikka kuinka ajattelisin rakopurkausten kaavaa ja vikarianssia, minussa asuu lapsi joka haluaa hypätä St.Paul l.Barranca-jokeen, iloitsen kohdista joissa elämä on ollut kapeimmillaan ja joista on silti menty, koska niissä kohdissa on rakkaus, eikö tämä jo ole niin salmien kuin kannasten puolustamisen ylistystä ? Ihmisten väliset sopimukset ovat ihmeellisiä. Kaikki tietävät että Ceutan takana on pitelemätön Afrikka. Biologillekin Afrikka on suurempi voima kuin Gibraltarin yläpuolinen Eurooppa. 

Kirjoitin talvella Panaman kanavasta mutta tuskin minusta runoilijaa tulee, olen siihen liian kärsimätön ja pelokas. Muoto löytyy kyllä. Ehkä näen Gibraltarin eri tavoin käytyäni siellä. Yleensä paikoista kirjoitetaan vasta kun on käyty jossain. Mikä menestys ja menetys sellainen tyyli olisikaan! En ole koskaan ollut asioiden järjestyksessä tekemisen ja siistien päätelmien ystävä. Temponvaihdoksia harjoittelen kyllä. Sillä välin sanon miten sanon. Sillä välin = vähän väliä, kaiken aikaa.

 112 total views,  1 views today