Siirry suoraan sisältöön

Eriyttämisharkat  

16.6.2024

Kun vauva innostuu, keho hehkuu intoa. Silmät, kasvojen ilme, vartalo, kädet ja jalat sätkivät. Kun vauva innostuu, koko keho seuraa.

Tanssitunnilla opettaja sanoi: Harjoitellaan eriyttämistä. Jätä lantio pois. Pelkkä rintakehä pyörii. Myötäpäivään. Sama vastapäivään. Hyvä. Sama painopisteen siirrolla. Hyvä.

Sitten: Lantio pyörii, olkapäät sheikkaa. Pelkkä rintakehä pyörii, olkapäät sheikkaa. Sama toiseen suuntaan. En osannut.

Voisi ajatella, että tanssi on kokonaisvaltaista hommaa, sitä että antaa kehon viedä. Ope: Tässä ei nyt haettu tollasta. Sun olkapäät tekee samaa ku lantio. Vielä pahempaa: Sun olkapäät ei tee mitään. Sun tanssi ei välitä sitä mitä on tarkoitus, mitä tanssi voi parhaimmillaan välittää. Nyanssit puuttuu. Harkat jatkuu jumalauta. 

Olen ikäni etsinyt yhtenäisyyttä, taistellut koherenssin puolesta, sen että löydän kadonneet palat ja kokonaisuuden ja kadonneiden osien yhteenkuuluvuuden ja sitten, ja niin edespäin, niin.

Ope: Se on hyvä tavoite, mutta vain etappi. 

Loose – lost -jatkumo: Eriyttämisharkat.

Nyt kun olen auttavasti päässyt käsieni lähteille ja joutunut koukeroiden ja toiston kautta kivuliaasti tutustumaan voimaan ja vapauteen ja fysiikan lakeihin (tanssi lähtee maan vetovoimasta ja ponnistavasta jalasta), on mielekästä edetä. Ope: Kun esmes olkapäät ja kädet tietää mitä torso tekee, liikkeen eriyttäminen on mahdollista vapautuessakin, nyanssit do you *hear me. Uuvuttavaa ja tylsää toistoa, hermoratojen muodostumista. (Ope: Itketsä?) 

Ope: Kun tän työn teet, sulla on tietoiset draivit ohittavassa käytössäs suuri, kenties vähäeleisempi ja herkkävireisempi liikkeen repertuaari.

Ope: Just silloin ku ei huvita, sun pitää tulla. Luota. Parhaat kokemukset syntyy silleen, nekin joissa musiikki virtaa sun ja vieressä tanssivan kehon läpi etkä tiedä rajoista.

Tanssituntini ovat nykyään tällaisia. Aikuinen voi kokeasamaa kuin innostunut vauva, mutta aikuisen osa ja mahdollisuus on sisällyttää ja eriyttää, sellaista on nautinto. Vanheneminen on lukunsa. Keho ei kestä rasitusta samaan malliin. Vanhenemista voi käyttää tekosyynä vältelläkseeneriyttämisharkkoja ja ihan mahdollista kasvun paikkaa. Ope hei?

 189 total views,  3 views today